..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Το μπέρδεμα του Τσίπρα: Αντί να σκίσει το μνημόνιο έσκισε το παράλληλο πρόγραμμα!!! {Video}





«Ακλαφτο» πήγε το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, το οποίο είχε κατατεθεί με μορφή πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Αιφνιδιαστικά χτες στις 3.30 το μεσημέρι και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, συγκλήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε το «πάγωμα» κάθε διαδικασίας.

Η εξέλιξη αυτή ωστόσο διέρρεε από νωρίς. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν έκαναν λόγο για ενστάσεις που πρόβαλλαν οι... «θεσμοί» και κυρίως το ΔΝΤ, δηλαδή οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, από τους οποίους θεωρήθηκε η κατάθεση το νομοσχεδίου ως «μονομερής ενέργεια» που θα μπορούσε να υπονομεύσει το πρόγραμμα με τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή του μνημονίου.

Η κυβέρνηση, μέσα από την προπαγανδιστική προβολή του νομοσχεδίου, αυτό που επιδίωξε ήταν με ανέξοδο τρόπο να εμφανίσει ότι, εκτός από τα μνημονιακά αντιλαϊκά παίρνει και φιλολαϊκά μέτρα αποσκοπώντας στο να καλλιεργηθούν στα φτωχά λαϊκά στρώματα αυταπάτες. Ετσι επιδίωκε να αμβλύνει τη δυσαρέσκεια από τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει και ιδιαίτερα από αυτά που θα πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό. Βεβαίως, στον πυρήνα του νομοσχεδίου περιέχονταν ρυθμίσεις, που άνοιγαν το δρόμο για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στη λειτουργία του αστικού κράτους, ώστε να υπηρετεί καλύτερα την καπιταλιστική κερδοφορία, αλλά και στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας.

Η επίσημη εκδοχή, για το πάγωμα των διαδικασιών, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, είναι ότι αιτία για την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου στάθηκε η αποχώρηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού από τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Αναφέρεται σχετικά: «Μετά τη χτεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από την κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. (...) Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε».

Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι «η Διάσκεψη πήρε ομόφωνα την απόφαση για τροποποίηση της διαδικασίας σε σχέση με τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου. Τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου», που σημαίνει ότι αναβάλλεται «μέχρι νεωτέρας».

Εξάλλου, σε ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε στη συνέχεια από την κυβέρνηση επιβεβαιώνεται ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Το ν/σ κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στη διαπραγμάτευση» και ότι «σε κάθε περίπτωση, το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων». Με βάση αυτά, χαρακτηρίζει «προσχηματική την αντίδραση των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης» που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, «προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις». Διευκρινίζει ότι «οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα».

Ανάμεσα στα άλλα, είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να εντείνει και την κοκορομαχία, με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, για να σκιάσει ότι όλοι μαζί ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαχειριστικής φύσεως διαφορές, δουλεύουν για τον κοινό τους στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη που είναι από χέρι αντιλαϊκός.
Οπως ήταν αναμενόμενο, τα κόμματα της αστικής διαχείρισης παίρνοντας την πάσα επιδόθηκαν σε απανωτές δηλώσεις και ανακοινώσεις, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση από ανικανότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι ...άτακτη υποχώρηση.

2 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog