..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

1 Νοέμβρη 2014. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή!!!!


Εδώ και δυο σχεδόν μήνες, το ΠΑΜΕ κάλεσε συνδικάτα, σωματεία, ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν ήδη πάρει πάνω από 900 σωματεία και φορείς και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται. Καμία συνδικαλιστική οργάνωση, πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια, δεν μπορεί να μείνει απαθής, ουδέτερη, έξω από τους αγώνες που σήμερα είναι αναγκαίοι.
Κανένας συνδικαλιστής, που έχει ειλικρινείς αγωνίες και προβληματισμούς, που μάχεται ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει το λαό και κρατάει ταξική στάση απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους, δεν μπορεί να μην πάρει θέση και απόφαση για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1 Νοέμβρη και στην απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Να πάρουμε τη ζωή μας, το μέλλον στα χέρια μας! Το μέλλον της εργατικής οικογένειας δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν μπορεί κάθε μέρα να βασανίζεται, προκειμένου να σωθούν τα κέρδη των εκμεταλλευτών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Να μην παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας. Το μέλλον μας δε βρίσκεται στα όρια της πείνας. Γύρω μας υπάρχει πλούτος και μας σκορπούν ψίχουλα! Αρπάζουν το φαΐ από το τραπέζι και μας δίνουν τα αποφάγια. Ως ΕΔΩ! Να σταματήσουμε την αρπαγή του μόχθου μας! Ουσιαστικές αυξήσεις παντού!
Ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου, που από τη μια βγάζει δήθεν αντιμνημονιακές κορόνες και από την άλλη κάνει τα πάντα να εμποδίσει να παρθούν αποφάσεις των σωματείων για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να καθηλώσουν τους εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντας «κομματική» και «απομονωμένη» μια πανελλαδική κινητοποίηση, στην οποία συμμετέχουν με αποφάσεις τους εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις με χιλιάδες εργαζόμενους. «Εκδίδουν» πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων για τους χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νεολαίους και γυναίκες που θα διαδηλώσουν για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες εργαζόμενων και ανέργων.
Αποδεικνύεται ότι αυτοί, που κόπτονται τάχα για την ενότητα στο κίνημα, την θέλουν μόνο στο βαθμό που υπηρετεί τις στοχεύσεις για τη διατήρηση ή και αλλαγή διαχειριστή στη διακυβέρνηση. Θέλουν μια ενότητα που θα χωρά παλιά και νέα στελέχη του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αυτές οι ηγεσίες, που έχουν την πρώτη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν μπορούν και δε θέλουν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων.

Γίνεται πια φανερό ότι τέτοιες πλειοψηφίες όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά αντίθετα εγκλωβίζουν και οδηγούν τους εργαζόμενους στη λογική της υποταγής στα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Καλλιεργούν την αναμονή για λύσεις από τα πάνω, για «μεσσίες». Το απάνθρωπο σύστημα που ζούμε δεν εξανθρωπίζεται. Γίνεται όλο και πιο άγριο, πιο βάρβαρο. Απαιτούσε θυσίες από εμάς όταν είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πριν την κρίση. Τώρα, πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας, ετοιμάζει το νέο γύρο κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενώ το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου είναι ισχυρό και στην ευρύτερη περιοχή μας.
Τέρμα, ως εδώ! Να ακουστεί επιτέλους η φωνή μας, η φωνή των ανέργων και των εργαζομένων! 

Παναγιώτης Λαφαζάνη. Ο νέος ...........κωλοτούμπας!!!!!!!!!!



«Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα με μια διαπραγμάτευση και μια μεγάλη πρωτοβουλία που μπορούμε να αναλάβουμε σε επίπεδο Ευρωζώνης και ΕΕ, θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε, χωρίς να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, αν και πιστεύουμε ότι πρέπει και στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ να γίνουν μεγάλες αλλαγές και εμείς θα παλέψουμε για αυτές τις αλλαγές».
Ποιος τα λέει όλα αυτά; Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή στον Σ. Κοτρώτσο στα «Παραπολιτικά». Μέχρι εδώ «άντεξε» η λεγόμενη «αντιπολίτευση» της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ, να πουλάει αντίσταση στην ΕΕ. Τώρα, πλέον, τα κεφάλια μέσα. Ολοι στη στρούγκα της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Και δε φτάσαμε ακόμα στις εκλογές. Φανταστείτε τι έχουμε να δούμε μετά τις εκλογές.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Κώστας Πελετίδης: Δε θα συμβάλλουμε στις απολύσεις εργαζομένων {Βίντεο & Φώτο}


Πλήθος κόσμου και εργαζομένων στο πλευρό του δημάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη, που σήμερα κατέθεσε στον Εισαγγελέα επειδή αρνείται να συμβάλει στην απόλυση εργαζομένων του Δήμου και να προχωρήσει στον επανέλεγχο των συμβάσεών τους, που πρακτικά σημαίνει απολύσεις. 



Σε ένδειξη συμπαράστασης, το Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ ν. Αχαίας κήρυξε δίωρη στάση εργασίας από τις 8.30 το πρωί και διοργάνωσε συγκέντρωση στα Δικαστήρια, όπου συμμετείχαν και άλλα σωματεία της πόλης και σύσσωμα τα σωματεία του Δήμου.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κεντρικό σύνθημα: «Η τρομοκρατία του λαού δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει». 




Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης κατέθεσε στον Εισαγγελέα υπόμνημα, στο οποίο αναφέρει αναλυτικά:

«Κύριε Εισαγγελέα,

Ως Δήμαρχος και νέα δημοτική αρχή, έχουμε εκλεγεί με σαφείς δεσμεύσεις στο λαό μας. Δεν αποδεχόμαστε την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνούμαστε να συμβάλουμε στην άσκησή της, για να σταθούμε δίπλα, να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο Δήμο.

Είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίες και διεκδικούμε μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας την υπ’ αρ. 5207/161311/22-10-2014 επιστολή μας στο υπουργείο Εσωτερικών).

Στο Δήμο Πατρέων έχουμε 324 εργαζόμενους ΙΔΑΧ, που μονιμοποιήθηκαν μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, καθ’ όλα νόμιμοι.

Θέμα ανοχής ή συγκάλυψης πλαστών δικαιολογητικών δεν υφίσταται. Σας γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, με πάνω από το 90% του προσωπικού να έχει ελεγχθεί. Ήδη έχουν απολυθεί 2 εργαζόμενοι και παραπέμφθηκαν σε πειθαρχικό άλλοι 2. Δεν καλύπτουμε διαδικασίες με πλαστά δικαιολογητικά σε καμία περίπτωση.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι στη διάθεση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών υπάρχει όλο το ηλεκτρονικό αρχείο με πλήρη στοιχεία, για όλους τους υπαλλήλους του Δήμου.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, αρνηθήκαμε ως δημοτική αρχή να δώσουμε τους ατομικούς φακέλους για επανέλεγχο, δίνοντας αντίστοιχες εντολές στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου.

Αυτή είναι και η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκφράστηκε με την αντίστοιχη απόφασή του 405/24-9-2014.

Η κυβέρνηση σήμερα, με πρόσχημα τη διαδικασία του επανελέγχου, ανακαλεί διορισμένους εργαζόμενους που δουλεύουν για 10-15 χρόνια, έχουν ελεγχθεί από το Δήμο, τα υπηρεσιακά συμβούλια, το ίδιο το ΑΣΕΠ και νομιμοποιήθηκαν με νόμο του κράτους (ΠΔ 164/2004, γνωστό ως Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου).

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη, που δε διστάζει να τσαλαπατά και να ανατρέπει τους ίδιους τους νόμους που ψηφίζει, στις ελάχιστες περιπτώσεις που αυτοί ωφελούν τους εργαζόμενους - και όχι ο Δήμος.
Δηλώνουμε ότι δε θα υποχωρήσουμε από αυτή μας τη θέση, δεν πρόκειται να συμβάλουμε σε απολύσεις εργαζομένων στο Δήμο μας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε ανακόλουθοι με τις προεκλογικές δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό της πόλης μας, για σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους.


Θα αντιμετωπίσουμε μαζί με τους δημότες μας και τους δημοτικούς υπαλλήλους τις όποιες απειλές και τυχόν "ποινές", επειδή δε συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις της κυβέρνησης.

Γιατί, για εμάς παραμένουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων μας τα αιτήματα:
  • για πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • για μείωση των ανταποδοτικών τελών και ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες
  • για εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ) με πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πλήρη στελέχωσή τους και στόχο την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών
  • για ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών των ΟΤΑ, χωρίς ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ με εργαζόμενους με σταθερή δουλειά με μισθούς και δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Γι' αυτό εναντιωθήκαμε στις απολύσεις μέσω της λεγόμενης "αξιολόγησης", γι' αυτό στηρίζουμε τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια που διεκδικούν τη δουλειά τους, γι' αυτό αντιμετωπίζουμε ισότιμα τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως των εργασιακών σχέσεων που δουλεύουν στους δήμους μας».  
Το Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Νομού Αχαΐας στο κάλεσμα του ανέφερε, «ο λεγόμενος επανέλεγχος των συμβάσεων των ΙΔΑΧ δεν έχει καμιά σχέση με τα πλαστά πτυχία κλπ. Θέλουν να χτυπήσουν το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, να γεμίσουν τη δεξαμενή των απολύσεων, "να μικρύνουν" το κράτος, να απαξιώσουν και να διαλύσουν δημόσιες υπηρεσίες, για να προωθήσουν πιο εύκολα τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων, που εποφθαλμιούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα».


Το Συνδικάτο ν. Αχαίας καλεί σε σύσκεψη για τους εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, την Τρίτη 4 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.


Πηγή: 902.gr

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Νίκος Μπογιόπουλος: “Σκαρφαλώνοντας στην Ανάπτυξη”…


Η φωτογραφία είναι προχτεσινή και τραβήχτηκε την ώρα που η Αθήνα άρχιζε να μετατρέπεται σε λίμνη.

    
Ένας φίλος – καλό παιδί αλλά περίεργος – ρωτούσε στην παρέα αν κάτι τέτοιες εικόνες (εικόνες ντροπής τις είπε) δημιουργούν, άραγε, άσχημες εντυπώσεις στο εξωτερικό για τη χώρα μας και αν επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό ή μήπως τα πλήγματα ο τουρισμός τα δέχεται από τις απεργίες των ναυτεργατών και από τις πορείες στο κέντρο της Αθηνάς.

Ο τύπος όπως καταλαβαίνετε είναι κολλημένος. Για να τον αποφύγουμε του εξηγήσαμε ότι η ερώτηση είναι δύσκολη. Και ότι άμα θέλει απαντήσεις στις δύσκολες ερωτήσεις του, να απευθύνεται στον Πορτοσάλτε, στον  Μπάμπη και στον Πρετεντέρη…

***

Η επόμενη φωτογραφία είναι πάλι από την Αθήνα. Από το βράδυ πια της Παρασκευής. Όταν δηλαδή πολλές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά είχαν περάσει σε άλλη διάσταση. Και από λίμνες είχαν μετατραπεί σε… θάλασσες


Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν υπήρξαν νεκροί, τα θύματα όμως ήταν και πάλι εκατοντάδες

Άλλος φίλος – πιο ψαγμένος αυτός – γνωστός για τις εικαστικές του ευαισθησίες, πρότεινε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας για την «έξοδο από το Μνημόνιο» να οργανωθεί κι ένα παράλληλο πολιτιστικό «event». Να γίνει μια έκθεση με φωτογραφίες σαν την προηγούμενη. Υπό τον γενικό τίτλο: «Σκαρφαλώνοντας στην ανάπτυξη»… 

***

Φυσικά για μια ακόμα φορά οι κυβερνώντες δεν έχουν παραλείψει να ισχυριστούν ότι όσα συνέβησαν την περασμένη βδομάδα στην Αττική οφείλονται σε ένα «έκτακτο» καιρικό φαινόμενο.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ανεξαρτήτως της έντασής του, το φαινόμενο δεν είχε τίποτα το «έκτακτο». Αντιθέτως όσα ζήσαμε προχτές είναι απολύτως «τακτικά» και δεν ανάγονται στα φυσικά φαινόμενα. Ανάγονται στο μόνιμο πολιτικό φαινόμενο που βιώνει ο λαός και ο τόπος: Το πολιτικό φαινόμενο της αδιαφορίας, της ανοργανωσιάς, της ανεπάρκειας και – τελικά - του κατσαπλιαδισμού. 

Πόσο «έκτακτο» είναι αλήθεια η Αττική να πνίγεται μια – τουλάχιστον – φορά κάθε δέκα χρόνο κι αυτή η περιοδικότητα, όπως είχε καταγράψει σε ένα παλιότερο άρθρο του ο κ.Τάκης Κατσιμάρδος («Ημερησία», 3/3/2013) να παραμένει αμετάβλητη εδώ και μισό αιώνα (για να μην πάμε πιο πίσω);
  • Το Νοέμβριο του 1951 και του 1955, για παράδειγμα, η Αθήνα σαρώθηκε από καταιγίδες.
  • Το Νοέμβριο του 1961 η Αθήνα μέτρησε 47 νεκρούς και απίστευτες καταστροφές που (και) η τότε κυβέρνηση είχε αποδώσει «εις τας όλως ασυνήθεις καιρικάς συνθήκας».
  • Το Νοέμβριο του 1977 η Αττική μετρά 37 νεκρούς. Πνίγεται από μια βροχή με τη διάρκεια της προχτεσινής: Σε μιάμιση ώρα…
  • Τα ίδια επαναλαμβάνονται τον Οκτώβριο του 1980 και τον Οκτώβριο του 1989.
  • Τα ίδια επαναλαμβάνονται το1991 και το 1994 με τον Ποδονίφτη στη Νέα Ιωνία να παρασέρνει στο διάβα του 9 ανθρώπους.
  • Τα ίδια επαναλαμβάνονται συνέχεια και συνέχεια. Αυτή ήταν η εικόνα στην Αθήνα μόλις πέρσι, τον Φεβρουάριο του 2013:
    
Επαναλαμβάνουμε λοιπόν:
    
Δεν είναι «καιρικό» το φαινόμενο. Το φαινόμενο να μην υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα με συνέπεια η βροχή να πνίγει την Αττική, το φαινόμενο το «φαλακρό» Λεκανοπέδιο να πνίγεται από το νέφος και τον καύσωνα, το φαινόμενο ο σεισμός να πλήττει την αντισεισμικά αθωράκιστη χώρα, είναι πολιτικά φαινόμενα.
 
Το φαινόμενο το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι πρόγονοί τους να έχουν εξαφανίσει από την Αττική πάνω από 850 χιλιόμετρα ρεμάτων (!)  προς δόξα των εργολάβων, το φαινόμενο της επέκτασης των πόλεων με τους όρους των κερδοσκόπων και χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής, το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης, το φαινόμενο της καταπάτησης των ελεύθερων χώρων προς τέρψη χρυσοφόρων «επενδύσεων» για μεγαλοεπιχειρηματίες, το φαινόμενο από το 1950 και μετά τα 700 ρέματα της Αττικής να έχουν μπαζωθεί και να έχουν κτιστεί πάνω από τα 600 (!), το φαινόμενο τα αντιπλημμυρικά έργα να εκτελούνται (όταν εκτελούνται) αποσπασματικά και με βάση όχι τις ανάγκες του λαού αλλά τα συμφέροντα των εργολάβων, όλα αυτά είναι μέρος του πολιτικού φαινομένου που πλήττει τη χώρα. 

Μια χώρα που το καθεστωτικό πολιτικό της προσωπικό έχει φροντίσει ο κρατικός μηχανισμός να δουλεύει στην εντέλεια όταν επιβάλλει χαράτσια. Όταν ρίχνει χημικά σε διαδηλωτές. Όταν θέτει σε λειτουργία τους υπερκοριούς του. Αλλά όταν πρόκειται για την προστασία των φτωχών ανθρώπων στις φτωχές λαϊκές συνοικίες (αυτές είναι που συνήθως πλημμυρίζουν), τότε η κατάσταση παραμένει έτσι: Όπως την είχε περιγράψει ο μεγάλος Μποστ με το πενάκι του…το 1961!   


Υστερόγραφο:  Την Παρασκευή που στην Αθήνα έβρεχε, την ίδια ώρα ο κ.Σαμαράς υποσχέθηκε από τις Βρυξέλλες ότι η χώρα «επιστρέφει στην κανονικότητα». Πόσο πιο πανηγυρική επιβεβαίωση να υπάρξει απ’ ό,τι ακολούθησε στην Αττική για την επιστροφή στην «κανονικότητα» της κρατικής αδιαφορίας που μετατρέπεται σε ένα διαρκές έγκλημα κατά των αδυνάμων…


Πηγή: enikos.gr

Πάνω από 880 οι αποφάσεις συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη {ΣΠΟΤ}


Αυξάνονται καθημερινά οι αποφάσεις συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο 1η Νοέμβρη, στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι. 

Ήδη οι αποφάσεις συμμετοχής Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και φοιτητών - σπουδαστών έφθασαν τις 889.


Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα μηνύματα αλληλεγγύης από ξένες συνδικαλιστικές οργανώσεις προς το ΠΑΜΕ. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Οι προσυγκεντρώσεις για το πανελλαδικό συλλαλητήριο έχουν οριστεί στις 11 π.μ. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)


To ΠΑΜΕ καλεί επίσης όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά τη δράση τους, να προχωρήσουν με εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους τη συζήτηση για την οργάνωση της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις 27 του Νοέμβρη, κλιμακώνοντας τον αγώνα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). 



Πηγή: 902.gr

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Λιάνα Κανέλλη: Ξέφλουδη «γιορτή»...

 
Τούτη η επικείμενη 28η Οκτωβρίου έρχεται σέρνοντας την ημερολογιακή της υποχρέωση... Σημαδεμένη με το φως του αίματος. Του αίματος που, χωρίς δεύτερη σκέψη, με πάθος που κατανικάει το φόβο, ξόδεψαν οι αθώοι που αντιστάθηκαν. Αυτοί που πολέμησαν για να μη σκοτεινιάσει η πατρίδα, προσδιορίζοντάς την ως γενναίου λαού τόπον υψώνοντα ανάστημα στη σβάστικα.
 
Η λέξη έπος θα συρθεί και πάλι σε μεγαλοστομίες και ύβρεις, ξέφλουδη απ' το λαϊκό της περιεχόμενο, από την ίδια της την υπόσταση, αυτήν που αποκτιέται μόνον απ' τη θυσιαστική ποιητική των μαζών, όταν αναλαμβάνουν το βάρος του δίκαιου πολέμου. Θα διαβαστούν μηνύματα. Θα τελεστούν μνημόσυνα χωρίς πένθος για τους ανθούς που θερίστηκαν. Θα ξεθαφτεί πρόχειρα και το άσμα ηρωικό και πένθιμο, ανάμεσα σε σπόντες για τη φορολογία ακινήτων κι άλλα ζοφερά της πολιτισμένης καπιταλιστικής επικαιρότητας. Το θράσος να κολλάνε τα σημερινά σβαστικοφόρα φασισταριά τη μούρη τους στα καλλιτεχνήματα των τάφων, υπερασπιζόμενα την «παρεξήγηση» της Ιστορίας, τείνει να αντιμετωπιστεί ωσάν απλή ανορθογραφία που διορθώνεται. Σα σβησμένο τατουάζ η επέτειος για τους αναιδείς της εποχής. Με το Οχι της να θρυμματίζεται σε άπειρα μικρά σφαιρίδια ευκαιριακής ιδιοτέλειας. Ετσι που ο τότε χαμένος ανθυπολοχαγός να αντιπαρατίθεται χυδαία με τα φρικιά της επικαιρότητας ενός εμπόλεμου ειρηνικού κόσμου.

Θέλει πολύν κόπο, περίσσιο πολιτισμό, αποθέματα γνήσιας κουλτούρας, αγάπη για τα νιάτα, για το μέλλον του ανθρώπου, ώστε να μπορέσει σήμερα ένας δάσκαλος, ένας παππούς, ένας ελεύθερος πολίτης, ένας απλός κοινός νους, βρε αδερφέ, που δε σταμάτησε τη λειτουργία του με άλλοθι την επιβίωση, να μιλήσει για τη μέρα. Να δώσει στήριγμα απ' το νόημά της σε χειμαζόμενες μάζες. Να επιμείνει πως υπάρχουν και δυνατότητες και ιστορικές αποδείξεις πως με τα ψίχουλα άμα δεχτείς να ζεις, τότε η Ελευθερία δεν είναι σκοπός ζωής άξιος θανάτου, αλλά εξαργύρωση μιας νομοτέλειας εμπορικής που συσκευάζεται σε ανάγκη.
 
Μέσα στον πόλεμο, με ηττημένο το στρατό, με κατοχή και βαρβαρότητα, και πείνα, γεννήθηκε η Εθνική Αντίσταση. Το Επος του Λαού, το ΕΑΜ. Αυτήν την ποίηση υπογραμμίζει συμβολικά το ημερολόγιο. Που αυτές τις μέρες θα παρέχεται διαστρεβλωμένη, συσκευασμένη σε κονσέρβες σκοπιμότητας, ως αφορμή για διαδικτυακές εξάρσεις ενός οιονεί φθηνού εμφυλίου απόψεων. Στην αστική παραμόρφωση, θα ακουστεί στα καφενεία και τις ταβέρνες, στην «όαση», δηλαδή, της επίσημης αργίας, αβίαστα και συνάμα μονότονα ένα «χρόνια πολλά». Ρωτάς ποιος «γιορτάζει»;


Πηγή: Ριζοσπάστης

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Λάκης Λαζόπουλος: Όταν μπερδεύεται η υποκριτική...με την υποκρισία!!!

 http://www.902.gr/sites/default/files/styles/902-lightbox/public/Media/20141023/lazopoylos-4.jpg?itok=Q4wGowsc

Δεν χρειάζεται να είσαι και πολιτικός αναλυτής για να καταλάβεις ότι η εκπομπή του Λαζόπουλου έχει μεταμορφωθεί σε μια εκπομπή ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τηλεοπτική «ΑΥΓΗ», με ό,τι αυτό σημαίνει. Δηλαδή και με την απαραίτητη επίθεση στο ΚΚΕ, με ό,τι σαβούρα έχει αρπάξει ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚικό οπλοστάσιο. 

Άλλωστε, ο Λάκης Λαζόπουλος ξέρει κάθε φορά έξυπνα να προμοτάρει, με τις εκπομπές και τις δηλώσεις του, τις διάφορες επιλογές του συστήματος ή τμημάτων του συστήματος.

Πριν λίγα χρόνια, το 2009 -έστω και με την εσάνς της «ενότητας της Αριστεράς»- ο Λάκης Λαζόπουλος είχε ποντάρει στο άλογο «ΠΑΣΟΚ». Για να δούμε, λοιπόν, τότε που το ΠΑΣΟΚ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και ο Γ. Παπανδρέου περιγραφόταν ως «Μεσσίας» απέναντι στη ΝΔ, τι έλεγε ο Λαζόπουλος:

«Αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να δώσει στον κόσμο την αίσθηση ότι φεύγουμε από αυτό που ζούμε θα πάει πολύ καλά. (...) Θα πρέπει να καθαριστεί το σύστημα της πολιτικής, μέσα και βαθιά. Το γεγονός ότι ο Παπανδρέου ξεκαθάρισε με πολλούς το θεωρώ πολύ μεγάλο ατού» (συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα», 4 Οκτώβρη 2009). ΠΑΣΟΚ ...λόγω ψυχολογίας, λοιπόν.

«Από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα. (...) Ο Παπανδρέου (...) αν στο ελάχιστο πραγματοποιήσει αυτά τα οποία λέει, άλλη τύχη θα έχει...» (συνέντευξη στο «Έθνος», 26 Σεπτέμβρη 2009). ΠΑΣΟΚ ...ως το μικρότερο κακό.

Ο Γ. Παπανδρέου «προλαβαίνει ακόμα να πηδήσει στο βαγόνι της Ιστορίας και να σώσει τον τόπο» (Απρίλης 2010, στο «Αλ Τσαντίρι»). Η συνέχεια είναι και ήταν γνωστή, ιδιαίτερα για το λαό, άσχετα αν οι Λαζόπουλοι παρίσταναν τους ανήξερους...

Αλάνθαστο, λοιπόν, το κριτήριο του Λάκη. Έπεσε διάνα για το ΠΑΣΟΚ.

Πλέον, ο Λάκης, των διαφόρων σουαρέ της πλουτοκρατίας, με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις και ουδέποτε «πιάνει στο στόμα του», έχει ποντάρει σ' άλλο άλογο, όπως και τα αφεντικά του. Τον ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα και από το χτύπημα του ΚΚΕ.

Προχτές (21/10), ο Λάκης, για άλλη μια φορά, αναπαρήγαγε το γνωστό «αυριανισμό» του ΠΑΣΟΚ που υιοθετεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ότι, δηλαδή, όποιος του κάνει αντιπαράθεση είναι με τη ΝΔ. Άρα σήμερα το ΚΚΕ, εφόσον ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, «στηρίζει τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», «είναι το δεκανίκι της Δεξιάς» κ.ά.
Παράλογο; Δεν απαντάει (που λέγαν και οι Μήτσοι).



Γνωστό το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και των «Λαζόπουλών» του. Βέβαια, δεν είναι το ΚΚΕ που λέει ότι έχουμε δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και πρέπει να τις τηρήσουμε. Δεν είναι το ΚΚΕ που αποδέχεται τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι το ΚΚΕ που διαγκωνίζεται με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο ποιος θα πετάξει ψίχουλα στους καταπιεσμένους για να τους βουλώσουν τα στόματα. Δεν είναι το ΚΚΕ που συναντιέται με τον Άσμουσεν, που περιδιαβαίνει στα γκαλά με τους διάφορους κηφήνες του πλούτου και τους δίνει διαπιστευτήρια.

Ας αφήσουν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φερέφωνά του τα σάπια για το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι σήμερα το μόνο κόμμα που πασχίζει για να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, την ίδια ώρα που συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται για το ποιος θα εγγυηθεί την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων και παραπέμπουν στη «Δευτέρα Παρουσία» την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του λαού τα τελευταία χρόνια. Δεν πειράζει, Λάκη. Μπορεί όλοι να μη θέλουν να δουν τι γίνεται, αλλά όλοι κρίνονται.

ΥΓ: Προχτές, ο τηλεδιασκεδαστής πήγε ένα βήμα παραπέρα, διαστρεβλώνοντας με «κουτοπονηριές» την παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, στη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα.

Το γεγονός είναι γνωστό: Κάποιοι λίγοι βουλευτές χειροκροτούν ένα αστείο στην ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, όπου η Πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ αναφέρεται στην υποκρισία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίον αποδίδουν ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που ξέρουν ότι δεν έχει.

Ενώ τα ίδια κόμματα, όλα αυτά τα χρόνια, εγκαλούσαν το ΚΚΕ ως δογματικό και απολιθωμένο, την ώρα που εκθείαζαν την «ανανέωση» όσων στελεχών το εγκατέλειψαν, για να φτιάξουν μετά τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Στο «Αλ Τσαντίρι» του Λάκη προβλήθηκε, με μονταρισμένο πλάνο, άλλη στιγμή της συνεδρίασης της Βουλής, στο οποίο φαίνεται να χειροκροτεί σύσσωμη η πτέρυγα της ΝΔ!!! Με προφανή στόχο να εμφανιστεί ότι την Πρόεδρο της ΚΟ του ΚΚΕ τη χειροκροτούσαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ την ώρα που έγινε το περιστατικό δεν ήταν πάνω από 20 οι παρόντες βουλευτές της συγκυβέρνησης...

Μιλάμε για τέτοια κατάντια. Είπαμε, όμως. Το να ποντάρεις σε κάποιο άλογο θέλει και θυσίες, ακόμα και αν σου χαλάσει η μονταζιέρα...

Εμείς απλά αναρωτιόμαστε: Ο Λαζόπουλος αντιγράφει τον Καρτερό της «Αυγής» ή το αντίθετο;

                                                                                             Γ. Κ

Πηγή: Ριζοσπάστης
 

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Κύπρος: Ισχυρά συμφέροντα «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» {ΑΟΖ}

Παζάρια και διαβουλεύσεις στο φόντο των τουρκικών προκλήσεων

Το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» 
 
Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», συνεχίζει το διάπλου της κυπριακής ΑΟΖ, πυκνώνουν οι δηλώσεις, συναντήσεις και παρεμβάσεις, επιβεβαιώνοντας ότι οι αστικές τάξεις σε καθεμία χώρα μελετούν ποιες επόμενες κινήσεις θα στηρίξουν τις ιδιαίτερες επιδιώξεις τους και τα συμφέροντα των μονοπωλίων με τα οποία κάθε πλευρά συνδέεται.

«Είναι δικαίωμά μας» ισχυρίζεται ο Αχμ. Νταβούτογλου

Στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, υπερασπιζόμενος πλήρως τις νέες προκλήσεις που σηματοδοτεί ο πλους του πλοίου «Μπαρμπαρός» μέσα στην ίδια την κυπριακή ΑΟΖ. Αφού δήλωσε ότι η Κύπρος ως ενιαίο κράτος «καταστράφηκε» από τους «τότε εκπροσώπους της ελληνικής δικτατορίας στο Νησί», επισήμανε: «Όπως και αν αναφερθεί κανείς σήμερα στην ύπαρξη αυτού του κράτους, είτε ως φαντασιακό, είτε αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι». Και συνέχισε: «Πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα, αυτή την αλήθεια. Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό και υποστηρίζουμε ότι "έχουμε το δικαίωμα ερευνών στο νότο, επειδή ο νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο βορράς", τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών». Επιπλέον, ο Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία, με βάση τη συμφωνία που έκανε με την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου» στα ανοιχτά της Κύπρου και «αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα». Ακόμα συμπλήρωσε πως «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του "Μπαρμπαρός", κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση».

Εντείνονται τα παζάρια

Τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης παρακολουθούν στενά οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, που με επιμονή υπερασπίζονται τα δικά τους σχέδια «συνεκμετάλλευσης» του ενεργειακού πλούτου της Μεσογείου ενισχύοντας τη συνεργασία τους κατ' αρχάς με Αίγυπτο, αλλά και Ισραήλ.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται αντιδράσεις που διέρρεε χτες κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια πηγή σχολίαζε ότι «δυστυχώς, οι αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια "δύο κρατών" είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απέστειλε γραπτό μήνυμα στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για να μεταφέρει «την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού», αλλά και την ελπίδα ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει «εμπράκτως την αλληλεγγύη της».

Οι εξελίξεις που σηματοδοτεί η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και η επίκληση παρέμβασης της ΕΕ θα δώσουν τροφή σε νέα παζάρια και εντός ΕΕ. Χτες, έγινε γνωστό ότι ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, μετά από αίτημα του δεύτερου. Η κυπριακή κυβέρνηση εξήγγειλε άλλωστε μια σειρά από διπλωματικά και πολιτικά μέτρα, αναζητώντας τρόπους που θα στηρίξουν τις επαφές και τις συμφωνίες που ήδη έχει ξεκινήσει με μια σειρά από πολυεθνικές για την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων. Η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS ήδη επιχειρεί στο «οικόπεδο» «Ονασαγόρας», ενώ επαφές έχουν ήδη γίνει με την αμερικανική «Noble» και την «BG Egypt», θυγατρική του βρετανικού ομίλου BG.

 Γελοιογραφία: Βασίλης Παπαγεωργίου

Την ίδια στιγμή, και στο εσωτερικό της ΕΕ υπάρχουν διαφοροποιημένες τοποθετήσεις, καθώς συνυπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα, αλλά και η τακτική κάθε πλευράς ποικίλλει. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε χτες ότι εάν μια χώρα-υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα χώρας-μέλους, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε. Την ίδια στιγμή, ο πρώην επίτροπος Διεύρυνσης της Κομισιόν, Στέφαν Φούλε, είπε ότι είναι «καιρός να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διατηρηθούν ανοιχτές οι πόρτες για μια σύντομη επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προς όφελος όλων».


Πηγή: 902.gr

Προκόπης Κωφός: Οι γερμανικές αποζημιώσεις και αυτοί που τις αρνούνται!

http://www.sigmalive.com/uploads/images/news/%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE.jpg

Οι ευρωβουλευτές της «Νέας Δημοκρατίας», της «Ελιάς» και του «Ποταμιού» μετά το πρόσφατο «όχι» που είπαν στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την άρνησή τους ψελλίζοντας κάποια «επιχειρήματα», πως δήθεν δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία και προεργασία και πως δεν είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος για τη διεκδίκησή τους. Οι δικαιολογίες αυτές είναι εντελώς παραπλανητικές και αβάσιμες και προβάλλονται για να κρύψουν την ουσιαστική παραίτησή τους από τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τις ανυπολόγιστες καταστροφές και τη λεηλασία που υπέστη η χώρα και ο λαός της από τα κατοχικά ναζιστικά στρατεύματα.

Έχουν περάσει εβδομήντα χρόνια από τότε που υποχώρησαν οι γερμανοί από τη χώρα, πότε άραγε θα γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων; Δεν βρήκαν ευκαιρία εδώ και δεκαετίες, ιδιαίτερα φυσικά αυτοί που ήταν στα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια, να κάνουν την κατάλληλη προεργασία και προετοιμασία και να βρουν τον κατάλληλο χρόνο για να τις διεκδικήσουν; Μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει και δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν, ως μια διαμάχη μεταξύ σωφρόνων πολιτικών που θέλουν να προετοιμαστούν και ψάχνουν δήθεν την κατάλληλη ευκαιρία και επιπόλαιων πολιτικών που θέτουν το θέμα ενδεχομένως για επικοινωνιακούς λόγους. Η «σωφροσύνη» τους δεν βρήκε ακόμα, εδώ και δεκαετίες που εκκρεμεί η υπόθεση, την κατάλληλη ευκαιρία για τη διεκδίκηση; Και ποια είναι η μέχρι τώρα προετοιμασία τους γι αυτή την έστω μελλοντική διεκδίκηση που θα γίνει υποτίθεται την «κατάλληλη» στιγμή; Μήπως όταν βρεθεί επιτέλους η «κατάλληλη» στιγμή δεν θα έχουν κάνει την «απαραίτητη» προετοιμασία και θα το αναβάλουν και πάλι;

Η πρόταση Μαριά μπορεί να ενταχθεί σε ένα πλαίσιο προεργασίας για τη διεκδίκηση και με αυτή την έννοια υποθέτω πως τη στήριξαν όλοι αυτοί που ψήφισαν «ναι», ενώ το «όχι» ουσιαστικά αντιπροσωπεύει την τακτική που ακολουθήθηκε εδώ και δεκαετίες που ισοδυναμεί με παραίτηση από τη διεκδίκηση. Με άλλα λόγια, αυτοί που ψήφισαν «όχι» επανέλαβαν αυτό που κάνουν εδώ και δεκαετίες! Και αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι το «όχι» των ευρωβουλευτών του «Ποταμιού»! Οι δύο ευρωβουλευτές του, Γραμματικάκης και Κύρκος, μπήκαν πολύ εύκολα στο νόημα του ρόλου που καλούνται να παίξουν και «κατάλαβαν» αμέσως τι «πρέπει» να ψηφίζουν σε τέτοιες ψηφοφορίες ευθυγραμμιζόμενοι με τους παραδοσιακούς υποστηριχτές της ουσιαστικής παραίτησης από τις διεκδικήσεις.

Αυτοί που πάντα έλεγαν «όχι», και το λένε και τώρα, δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα αυτής της χώρας και του λαού της, γι αυτό λένε «όχι», αλλά ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των καπιταλιστών αυτής της χώρας και το συμφέρον των καπιταλιστών αυτής της χώρας υπαγορεύει και το μέχρι τώρα «όχι» τους. Αν οι καπιταλιστές αυτής της χώρας διαπιστώσουν στο μέλλον πως τους συμφέρει κατά προτεραιότητα η διεκδίκηση και όχι οι αμοιβαία επωφελείς «αρμονικές σχέσεις» με διάφορα άλλα ευρωπαϊκά και πέραν του Ατλαντικού συμφέροντα που φυσικά διαταράσσονται από τις διεκδικήσεις, γιατί θα κρίνουν πως τους συμφέρουν περισσότερο οι αποζημιώσεις, τότε φυσικά και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι που θα το έχουν ήδη καταλάβει και πριν ενδεχομένως από τους ίδιους τους καπιταλιστές, αυτή άλλωστε είναι η δουλειά τους, θα προσαρμόσουν την πολιτική τους, θα πουν «ναι» και θα θυμηθούν και τη χαμένη «εθνικοφροσύνη» τους!

Αν ανατρέξει κανείς σε προσπάθειες και κινήσεις, για παράδειγμα αντιστασιακών οργανώσεων της περιόδου της Κατοχής, θα διαπιστώσει πως κάποιοι εργάζονται εδώ και δεκαετίες για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, που πρέπει φυσικά να αξιοποιηθούν για το καλό της χώρας και τους λαού της, και πως και η προεργασία έχει γίνει, αλλά απλά κάποιοι άλλοι δεν τη στηρίζουν, γιατί η πολιτική τους υπαγορεύεται από καπιταλιστικά-ιδιωτικά συμφέροντα, που ακόμα και όταν θα πουν «ναι», θα προσβλέπουν σε αποκλειστικά δικά τους οφέλη. Με το τωρινό τους «όχι» οι δυνάμεις αυτές εκδήλωσαν για μια ακόμα φορά την πάγια μέχρι τώρα πολιτική τους! Όλα αυτά βέβαια δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο κάποια τωρινά «ναι» στις γερμανικές αποζημιώσεις να έχουν τα ίδια κίνητρα που θα έχουν και τα μελλοντικά «ναι» αυτών που σήμερα λένε «όχι».


                                                                              Του Προκόπη Κωφού
 

Ανήθικος, ο κ. Ντινόπουλος!

 http://www.parapolitika.gr/Media/Default/images/ntinopoulos_07092014094914.JPG

Τότε, με την υπόθεση Βατοπεδίου, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, μπήκε ένα ζήτημα: Εάν κάτι μπορεί να είναι ηθικό και νόμιμο, ή νόμιμο και ανήθικο.

Επί συγκυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου, το θέμα προχώρησε παραπέρα. Με σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και τροπολογιών, το ανήθικο περιεβλήθη το μανδύα και του νόμιμου. Κι όταν λέμε ανήθικο, ορίζουμε την πράξη, η τις πράξεις εκείνες, που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με ο,τι αποδέχεται η κοινωνία ως κοινά αποδεκτή συμπεριφορά, που δεν προσβάλλει την κοινότητα.

Φαίνεται όμως, ότι ο κατήφορος που έχει πάρει η συγκυβέρνηση, ενθαρρύνει ακόμα και τα πρόσωπα που τη συγκροτούν, σε ενέργειες που παραβιάζουν και τη νομοθεσία αλλά και την κοινά αποδεκτή ηθική στάση. Και τα όρια αυτά, τα υπερέβη με τρόπο καταχρηστικό, ένας από τους πλέον προβεβλημένους υπουργούς της, ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος, εξαπατώντας τον ΕΔΟΕΑΠ, το Ταμείο Ασφάλισης των Δημοσιογράφων. Κι αυτό, μάλιστα, σε μια στιγμή που το Ταμείο δοκιμάζεται.

Δηλαδή, με διάφορα τερτίπια και παρελκυστική συμπεριφορά, κατάφερε να απολαμβάνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Ταμείου, χωρίς ο ίδιος να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι σ αυτό.

Εν ολίγοις. Είναι γνωστό ότι ένας δημοσιογράφος, όταν βρεθεί άνεργος μπορεί να απολαμβάνει τις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ εφ όσον αυτασφαλίζεται. Καταβάλλει δηλαδή, από την τσέπη του, τις προβλεπόμενες κρατήσεις. Κι αυτό ισχύει μόνο για μια πενταετία, μετά το πέρας τής οποίας, εφ όσον εξακολουθεί να είναι άνεργος, παύει να ισχύει..

Ο κ. Ντινόπουλος, λοιπόν, όπως προκύπτει από προχθεσινή απόφαση του ΕΔΟΕΑΠ, ΔΕΝ κατέβαλε το ποσόν της προαιρετικής του ασφάλισης, πού μαζί με τις προσαυξήσεις αγγίζει το ποσόν των 30000 ευρώ, αλλά και μετά την παρέλευση της πενταετίας, συνέχισε να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ.

Κόλαφος για το στέλεχος της Κυβέρνησης. Την στιγμή μάλιστα που, στρατιά συναδέλφων έχει οδηγηθεί στην ανεργία και είναι, πλέον, ανασφάλιστοι. Που εναγωνίως, σε μια κρίσιμη ηλικιακή φάση της ζωής τους, με παιδιά ανήλικα, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Με το μέλλον ζοφερό για την πλειοψηφία. Μ ένα Ταμείο, πού χειμάζεται από την ανεργία, από τα χρέη των εκδοτών και την αδιαφορία των κυβερνώντων. Μ' έναν κλάδο που τρίζουν τα θεμέλιά του, ο κ. Ντινόπουλος ανήθικα τον εκμεταλλεύτηκε, δηλώνοντας άνεργος με ετήσιο εισόδημα, όπως δήλωσε, 68.000 ευρώ.

Εφ όσον εξακολουθήσει να είναι στέλεχος αυτής της κυβέρνησης, οι Σαμαράς και Βενιζέλος οικειοποιούνται πλέον και επίσημα την ανηθικότητα. Και ως προς εμάς, που αναλώσαμε το βίο, μεροκαματιάρηδες οι πιο πολλοί, κι άλλοι βρέθηκαν στο χάος της ανεργίας, του προσφέρουμε την απόλυτη απαξία και περιφρόνηση.

Στο όνομα του Βάρναλη, που στα γεράματα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του, και ζήτησε βοήθεια από την ΕΣΗΕΑ. Στο όνομα κι άλλων ανωνύμων αγωνιστών της γραφίδας, που υπηρέτησαν το χώρο, με το κεφάλι ψηλά κι έφυγαν σχεδόν άποροι.

Οι δημοσιογράφοι δεν είναι μόνο οι, περί το Σαμαρά και Βενιζέλο, Πρετεντέρηδες. Δεν είναι, στην πλειοψηφία τους, ρουφιάνοι. Είναι αγωνιστές που έχουν καταθέσει κάθε ικμάδα της μαχητικότητας τους στο βωμό της αξιοπρέπειας και των ατομικών ελευθεριών αυτού του λαού. Προασπίζοντας προαιώνιες αρχές. Κι ανάμεσα σ αυτές την ηθική διάσταση κάθε διεκδίκησης. Γι αυτό είναι, και οφείλουν να είναι οι ίδιοι το παράδειγμα στην κοινωνία. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η κοινωνία είναι τόσο βαριά τραυματισμένη. 


Πηγή: Ημεροδρόμος

Η ρ/φ Ελληνοφρένεια της 23ης Οκτωβρίου 2014: Μικρό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Στον αέρα του realfm 97,8 οι πρωταγωνιστές της «Ελληνοφρένειας», Θύμιος Καλαμούκης και Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης.

Ακούστε την εκπομπή:

 

 


 

Link:

Ελληνοφρένεια 23.10.2014



Μάνος Χατζιδάκις: Η Ευρωπαϊκή ενότητα τι νομίζετε οτι είναι...Είμαστε πραγματικά ένα κράτος με δύναμη ώστε να μπορούμε να επιβάλλουμε απόψεις; Θα γίνουμε μια επαρχία στην οποία θα μας διοικεί η Ευρώπη και θα 'χουμε μια ψευδαίσθηση οτι συνδιοικούμεθα στην Ευρώπη...Λοιπόν αυτη δεν είναι μια σκλαβιά; Τουλάχιστον με τα κριτήρια που είχαμε επι Τουρκοκρατίας...

 

Πηγή: ellinofreneiafm.gr

 

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση φόρων, ΕΝΦΙΑ και χαρατσιών {Φυλλάδιο}


Κανένας συμβιβασμός µε τη φοροεπιδροµή και την ανέχεια!

Καμιά εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για φοροελαφρύνσεις.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροεπιδρομή στο λαό ενώ δίνει νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμπαίζει τα λαϊκά στρώματα.

ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΝ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ!



Πηγή: 902.gr

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Η ρ/φ Ελληνοφρένεια της 17ης Οκτωβρίου 2014: Απο τη Σμύρνη στο Καστελόριζο {1922 - 2010}

Στον αέρα του realfm 97,8 οι πρωταγωνιστές της «Ελληνοφρένειας», Θύμιος Καλαμούκης και Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης.

Ακούστε την εκπομπή:

 

 


 

Link:

Ελληνοφρένεια 17.10.2014 (Πρώτο μέρος) 

 

Link:

Ελληνοφρένεια 27.10.2014 (Δεύτερο μέρος)

 

Υ.Γ:  Μετά απο την ακρόαση αυτής της ξεχωριστής εκμπομπής, είναι ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή!

Η φωνή των εργαζομένων, ανέργων, φτωχών ΕΒΕ και αγροτών, γυναικών και νέων των λαϊκών οικογενειών...
  • Στην τελική ευθεία για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, που διοργανώνεται στην Αθήνα με τη συμμετοχή και συνδιοργάνωση άνω των 650 μαζικών οργανώσεων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας.
  • Διαδηλώνουμε ενάντια στα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, κόντρα στην υποταγή, στην ανοχή και τις αυταπάτες. Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, όχι ψίχουλα.
  • Κάλεσμα - ενόψει και της συζήτησης του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού - για πανεργατική πανελλαδική απεργία στο τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.



Πηγή: ellinofreneiafm.gr

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Το αεροπλανάκι που άναψε τη "φωτιά" στα......Βαλκάνια!!!!!


Από το πρώτο δευτερόλεπτο, που έκανε την εμφάνισή του το τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι με τη σημαία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία, την περασμένη Τρίτη, ήταν φανερό ότι επρόκειτο για ένα ακόμα κομμάτι σε ένα επικίνδυνο παζλ που στήνεται εδώ και καιρό. Αντίστοιχης σημασίας γεγονότα είχαμε και σε άλλους δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες, ανάμεσα σε εθνικές ομάδες χωρών των Βαλκανίων, δηλαδή ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουγγαρία και στη Βουλγαρία με την Κροατία.
Γιατί είναι επικίνδυνες όλες αυτές οι εξελίξεις; Γιατί σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, εδώ και καιρό, γίνεται συστηματική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός επικίνδυνου μεγαλοϊδεατικού εθνικιστικού κινήματος στην Αλβανία, με στόχο τον εγκλωβισμό των εργαζομένων σε εθνικιστικές αλυτρωτικές θέσεις, που προβάλλουν εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας. Αυτό το εθνικιστικό κίνημα ενισχύθηκε μετά από τη ΝΑΤΟική επέμβαση κατά της Γιουγκοσλαβίας, τη λεγόμενη «ανεξαρτησία» του Κοσσόβου, που σήμερα είναι ένα προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της ΕΕ στη βαλκανική χερσόνησο. Γι' αυτό το λόγο και όσα έγιναν στο παιχνίδι ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά μια ακόμα επικίνδυνη εξέλιξη.

Για τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια, οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ έχουν διαχρονικά μεγάλες ευθύνες, αφού ενεργά συμμετέχουν στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Και, βέβαια, η δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, περί «περιφερειακής σταθερότητας και του σεβασμού των υφισταμένων συνόρων», στο όνομα μάλιστα «της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής», είναι πέρα για πέρα υποκριτική.
Το κουβάρι είναι ήδη πολύ μπερδεμένο. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι και γιατί επιδιώκουν να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στα Βαλκάνια με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς των χωρών, μετά από αυτά σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα στα Βαλκάνια είναι επικίνδυνη, γιατί χαρακτηρίζεται από την ένταση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που χρησιμοποιούν μειονοτικά και εδαφικά ζητήματα για την προώθηση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων.


Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό και τους άλλους λαούς των Βαλκανίων για τους κινδύνους που κρύβει το εθνικιστικό δηλητήριο, το οποίο χρησιμοποιείται από τις αστικές τάξεις για τα δικά τους συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι των χωρών των Βαλκανίων πρέπει να προτάξουν τα κοινά ταξικά τους συμφέροντα, να πουν «όχι» στο μίσος των εθνικιστών και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ενώσεις των ΝΑΤΟ - ΕΕ, να οικοδομήσουν τη δική τους ενότητα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Επίκαιρη Ερώτηση ΚΚΕ για τους τευτλοπαραγωγούς.


Επίκαιρη ερώτηση για τα καυτά προβλήματα των τευτλοπαραγωγών κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Ολόκληση η σχετική Ερώτηση έχει ως εξής:

"Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Σε αβεβαιότητα και ανασφάλεια οι τευτλοπαραγωγοί

Τέλος δεν έχουν τα βάσανα των τευτλοπαραγωγών, εξαιτίας της εχθρικής στάσης της κυβέρνησης προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και την παραγωγή ζάχαρης. Φαίνεται στις επιπτώσεις από το κλείσιμο των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα από τα τρία που υπήρχαν, τώρα στην περίοδο συγκομιδής. Το μοναδικό, που έμεινε σε λειτουργία, εργοστάσιο στο Πλατύ, πέρα από το αυξημένο μεταφορικό κόστος, αδυνατεί και δεν μπορεί να απορροφήσει την ημερήσια παραγωγή των τευτλοεξαγωγέων. Επειδή παραλαμβάνει από όλες τις περιοχές, από ∆οµοκό έως Ορεστιάδα, τις παραγόμενες ποσότητες τεύτλων, γι’ αυτό και η ΕΒΖ ανακοίνωσε ότι δεν μπορούν οι αγρότες να συγκομίζουν όποτε είναι έτοιμοι και σε όσες ποσότητες έχουν. Έτσι τα τεύτλα μένουν στη γη, υποβαθμίζονται ποιοτικά και ήδη η ζημιά υπολογίζεται σε 10 με 15 ευρώ ανά τόνο.


Συγκεκριμένα, αν και ξεκίνησε η συγκομιδή µε 15 pol, όσο περνά ο καιρός έχει πέσει στο 12,5-13 pol, όπως επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του σωματείου τευτλοεξαγωγέων. Οι βροχές επίσης έφεραν ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής και η ΕΒΖ μείωσε τα τιμολόγια στις κατηγορίες τεύτλων µε pol κάτω από 14.

Χαρακτηριστικά από τη Λάρισα για το Πλατύ αντί για 30-40 βαγόνια την ημέρα φεύγουν μόλις 8-9, όπως καταγγέλλουν οι Θεσσαλοί παραγωγοί και αγωνιούν για τον κίνδυνο που υπάρχει της ποιοτικής υποβάθμισης του προϊόντος.

Οι τευτλοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τα έσοδά τους να εξανεμίζονται, ενώ τα έξοδα μένουν στα ύψη. Επίσης ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει ζημίες στην ποιότητα των τεύτλων από κακοκαιρία και συνεπώς δεν αποζημιώνονται από την απώλεια εισοδήματος, αν και πληρώνουν τσουχτερή ασφαλιστική εισφορά.

Ταυτόχρονα, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει στη νέα καλλιεργητική περίοδο για τα τεύτλα η Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, αλλά ούτε και για το πότε θα πληρωθούν οι αγρότες για τα τεύτλα, για την Ολοκληρωμένη, τη στιγμή που τα έξοδα τρέχουν και η ρευστότητα είναι συρρικνωμένη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

α) Τι άμεσες ενέργειες θα κάνει για να αντιμετωπιστούν οι απώλειες στο εισόδημα των τευτλοπαραγωγών, αφού δεν ευθύνονται οι ίδιοι για το κλείσιμο των δύο εργοστασίων και τις πολύπλευρες και αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει.

β) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια ζάχαρης και η παραγωγή να φτάσει στα επίπεδα των αναγκών του λαού και της χώρας

Η Βουλευτής του ΚΚΕ
Διαμάντω  Μανωλάκου"

Τέρμα τα παραμύθια!!!

 http://ardin-rixi.gr/wp-content/uploads/2013/10/skitso_lefta_diafthora.jpg

Όταν το χρηματιστήριο ανέβαινε, η κυβέρνηση και τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μας πουλούσαν το παραμύθι περί «ανάκαμψης» και …«ψήφου εμπιστοσύνης από τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια»!

Όταν βγήκαμε στις αγορές και δανειστήκαμε, με τοκογλυφικό επιτόκιο γύρω στο 5%, οι ίδιοι πάλι μας ξεκούφαναν με κραυγές περί …succes story και «πορείας ανάπτυξης της οικονομίας»!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilAkWmLZJPIESGdNoEe9hvSdx93ZIlV2NoJMJj1JPVmdIm_PE59x3dUnlX5uMrUfzxHtaMAGbn8O70jUZQW4FUvsjJk3CyvbUnPVYrH2s1G4wX6-EwY93QAmHmG3mV_AJN5IwNsihr5vs/s1600/8-skitso-02-01-14-001.jpg
Τι έχουν τώρα να πουν, που το χρηματιστήριο καταβαραθρώνεται, καθώς οι …σωτήρες κερδοσκόποι επενδυτές την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, που έχουν στα χέρια οι ίδιοι κερδοσκόποι, σκαρφάλωσαν ήδη κοντά στο 9%;

Τώρα πώς θα θεμελιώσουν τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας περί δήθεν «πρόωρης εξόδου της χώρας απ’ τα μνημόνια», που αποδεικνύονται τρίχες κατσαρές;

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyj5FMhAQiImVXirglqWxK7N971R6OUv9ODEQw4mPDNfXpFnAW0C4XYLipDskjXKyBuie2fjksRqASdizuVS68MCYeSOENMCsb8pO5T1KPKAvnGRUyCFfjbHT0BOoog31OmoiG2OK1mhs/s1600/03-02-14-605x348.jpg
Τώρα τι άλλο θα σκαρφιστούν για να κοροϊδέψουν τα 6,3 εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν μέσα στην πείνα και τη φτώχεια, το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και τους 215.000 μικρομεσαίους που έβαλαν λουκέτο και βιώνουν την εξαθλίωση;

Και τι θα κάνουν και οι άλλοι που μας υπόσχονται ότι «θα σκίσουν τα μνημόνια», αλλά διατηρώντας τη χώρα στο λάκκο των λεόντων της ΕΕ και στην εξάρτηση των διεθνών κερδοσκοπικών αγορών; Έχουν άραγε κάποιο δεύτερο πλάνο ή και αυτοί απλά μας παραμυθιάζουν;


Πηγή: Ημεροδρόμος
 

Νίκος Μπογιόπουλος: Αρπάχτε τα αλλά ......."εντίμως"!!!!

Αρπάχτε τα, αλλά… «εντίμως»!

 Όταν η «Siemens» μοιράζει 1,5 δισ. ευρώ σε «μαύρο» χρήμα για να κάνει τις δουλειές της σε 160 χώρες ανά τον κόσμο, αυτό λέγεται «μίζες», «διαφθορά» και «σκάνδαλο». Όταν, όμως, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων επιχορηγούνται με 1,5 δισ. δολάρια από τους πολυεθνικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, για να διεξαγάγουν τον προεκλογικό τους αγώνα, αυτό λέγεται «εκλογές»...

 Το σημειώνουμε, διότι ορισμένοι «οργανικοί διανοούμενοι» της πλάκας, τρέφουν ένα ασίγαστο πάθος για το «αμερικάνικο όνειρο», το οποίο προσπαθούν να το πουλήσουν σαν «αμερικανικό παράδειγμα», που πρέπει μάλιστα να το ακολουθήσουμε κι εμείς ως λαός και ως χώρα.

 Το ακατανίκητο επιχείρημά τους είναι ότι αν τα κόμματα θέλουν να τα πιάνουν, τότε να το κάνουν ανοιχτά, να το γνωρίζει ο ψηφοφόρος και τότε «όλα μέλι γάλα». Αλλά το βασικό στην υπόθεση δεν είναι αν τα κόμματα που κυβερνούν στην Αμερική, στην Ελλάδα, στην Ουγκάντα και όπου δραστηριοποιούνται οι «Siemens» τα πιάνουν φανερά ή κρυφά. Το θέμα – όταν τα πιάνουν - είναι ότι τα πιάνουν!

  Ορισμένοι θέλουν το μοντέλο «αμερικανικής δημοκρατίας», όπου η κάθε εταιρεία θα έχει τους «δικούς της» βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς και προέδρους, να αποτελέσει εισαγώγιμο είδος και στην Ελλάδα.

  Δε φτάνει, δηλαδή, που το πολιτικό σύστημα που υπηρετούν και υποστηρίζουν πιάνεται ενίοτε στα πράσα να εξαργυρώνει τη δημαγωγία προς το λαό στα «μαύρα» ταμεία της διαπλοκής, θέλουν να επιβάλουν και τη γύμνια τους σαν «διαφάνεια» (!), την θρυλούμενη σχέση υπαλληλίας τους προς τα μεγάλα συμφέροντα σαν «πολιτική εντιμότητα» (!) και την ξετσιπωσιά σαν «ηθική ακεραιότητα»!

 Σε λίγο, μπορεί να μας πουν ακόμα και ότι το μοντέλο της «φόρα παρτίδα» εξάρτησης του πολιτικού κατεστημένου από τις πολυεθνικές συνιστά ...εκχριστιανισμό της πολιτικής ζωής κατά τα πρότυπα της ευαγγελικής συνταγής «εξομολογημένη αμαρτία ουκ έστιν αμαρτία».

 Κλασική περίπτωση, όπου το κρέας βαφτίζεται ψάρι. Αλλά και εξαιρετική η ομολογία που κρύβεται πίσω από όλα αυτά: ότι τέτοιο που είναι το σύστημά τους δεν έχει καμία ελπίδα, κατά πώς προκύπτει από τα λεγόμενά τους, να υπάρξει χωρίς και πέρα από τους ξεπουλημένους που θα βαφτίζουν το ξεπούλημά τους σαν αποδοχή… χορηγίας.
Η «μίζα» βαφτίζεται «χορηγία»;

  Πριν ισχυριστεί κάποιος ότι υπερβάλλουμε να τον ενημερώσουμε: Μόλις χτες ψηφίστηκε στη Βουλή – από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ - ο νόμος με τίτλο: «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

    Οι βασικές ρυθμίσεις είναι δυο:

   1ο) Υποχρεώνει τα κόμματα να παραδίδουν πλήρη στοιχεία, από ονοματεπώνυμο μέχρι ΑΦΜ και αριθμό ταυτότητας, για κάθε φίλο ή μέλος τους που προσφέρει ενίσχυση στο κόμμα ακόμα και για κουπόνια του ενός ή δυο ευρώ!

  2ο) Την ίδια στιγμή «ευλογεί» και επίσημα την ανοιχτή χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, όχι μόνο αίρει την απαγόρευση που ισχύει στη χρηματοδότηση κομμάτων από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά προσφέρει και φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν κόμματα!

  Έτσι, λοιπόν, μετά τη «σωτηρία» του τόπου, οι κύριοι της τρόικας (η τρόικα είχε θέσει την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου στα «προαπαιτούμενα» για να συνεχίζει να μας «σώζει» και φυσικά η κυβέρνηση έσπευσε να την ικανοποιήσει) θα μας φέρουν και το τέλος της πολιτικής διαπλοκής.

  Η αλήθεια είναι ότι - και σε αυτό το ζήτημα - το εγχώριο καθεστωτικό σύστημα που επίλεκτα στελέχη του έχουν εντοπιστεί να συμμετέχουν στα σουαρέ της αρπαγής, της λεηλασίας, της λαμογιάς και της «Siemens», κρύβεται πίσω από την τρόικα. Χρόνια τώρα θέλουν να επιβάλουν το συγκεκριμένο μέτρο. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να το εντάξουν κι αυτό στα «προαπαιτούμενα».

«Αμερικάνικο όνειρο»…



    Ας δούμε ορισμένες πλευρές του ζητήματος.

  Πρώτον: Λένε ότι ο νόμος στοχεύει στη «διαφάνεια» για τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων και των εταιρειών-χρηματοδοτών τους. Ρωτάμε: Αν τα λεφτά από τη Siemens ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης τα έπαιρναν με... απόδειξη, η διαπλοκή θα ήταν μικρότερη;

 Δεύτερον: Μας λένε να δούμε τι γίνεται στην Αμερική. Πολύ ευχαρίστως: Morgan Stanley, UBS Americas, Goldman Sachs, Citigroup, US Government, Bank of America, Microsoft. Πρόκειται για αμερικανικές πολυεθνικές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες, εταιρείες πληροφορικής που, όπως δημοσιεύτηκε το 2004, αποτέλεσαν τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των υποψήφιων προέδρων Μπους και Κέρι. Αλήθεια: Η δημοσιοποίηση των χρηματοδοτών του Μπους και του Κέρι τους καθιστούσε λιγότερο διαπλεκόμενους με τους χρηματοδότες τους; 

    Πάμε στις εκλογές των ΗΠΑ το 2008:

Στη λίστα με τις πολυεθνικές που χρηματοδότησαν τον έναν υποψήφιο, στην 1η θέση βρισκόταν η Goldman Sachs. Η ίδια εταιρεία βρισκόταν στην 4η θέση των χρηματοδοτών και του άλλου υποψηφίου.
Στη λίστα με τους μεγαλοκαρχαρίες του χρηματοπιστωτικού καρτέλ που είχαν σπονσοράρει τον έναν υποψήφιο, η Citigroup βρισκόταν στην 3η θέση. Στη λίστα με τους ισχυρούς σπόνσορες του άλλου υποψήφιου, η ίδια εταιρεία, η Citigroup, βρισκόταν στη 2η θέση.
Ο ένας είχε στη 4η θέση της λίστας των μεγάλων χρηματοδοτών του την JP Morgan. Ο άλλος την είχε στην 5η θέση.
Ο ένας είχε στη λίστα με τους μεγάλους χορηγούς του τα πιράνχας της UBS AG στην 7η θέση. Ο άλλος την είχε στη 15η θέση.
Αλήθεια, το ότι οι πολυεθνικές τα έχωσαν και στον Ομπάμα και στον Μακέιν, κι αυτό καταγράφηκε και καταγράφεται δημόσια, καθιστά λιγότερη τη διαπλοκή τους;



  Τρίτον: Αν ο Σαρκοζί τα έπαιρνε με απόδειξη από την Μπετανκούρ ή αν ο μπερλουσκονισμός ό,τι έκανε το έκανε με απόδειξη, η βρωμιά θα ήταν μικρότερη;
  Τέταρτον: Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη διαπλοκής από το τι πολιτική εφαρμόζεις; Τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετείς; Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη πολιτικής διαπλοκής από τους νόμους, τα ξεπουλήματα, τις εκποιήσεις, τις φοροαπαλλαγές, τα πακέτα σε τράπεζες κτλ. που ψηφίζει ή δεν ψηφίζει ένα κόμμα; Ο φερετζές ότι δεν τα πιάνουν κάτω από το τραπέζι τους μάρανε;

Αβυσσαλέα υποκρισία

  Αυτό που βαφτίζουν οικονομικό έλεγχο των κομμάτων για κάθε ένα ευρώ που πάει στα ταμεία τους από συνδρομές, ενισχύσεις κτλ., δεν αφορά τα κόμματα του συστήματος. Έχει ευθέως στόχο να βάλει στο χέρι εκείνα τα κόμματα που βρίσκονται απέναντι από το σύστημα.Έχει στόχο να ελέγξει, να περιορίσει και να υπονομεύσει την πολιτική αυτοτέλεια των αντισυστημικών κομμάτων.
  Τα κόμματα που εμπλέκονται στις «μίζες» από τη «Siemens», αυτοί που ποτέ δεν έδωσαν εξήγηση για το «πόθεν» των χλιδάτων προεκλογικών κέντρων των υποψηφίων τους και για τις φαραωνικές προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων τους, που ποτέ δεν εισέπραξαν φράγκο από τα δεκάδες δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής των πλουτοκρατών, που στέλνουν χαιρετίσματα στους θαμώνες της «λίστας Λαγκάρντ», δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει» (;)

 Ας μπούμε στον κόπο να παρακάμψουμε (για την ανάγκη της συζήτησης και μόνο) την αβυσσαλέα υποκρισία τους. Ας δεχτούμε, επίσης, ότι είναι τόσο ανιστόρητοι, ώστε δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά. Ότι, για παράδειγμα, δεν γνωρίζουν τίποτα για τις διώξεις ανθρώπων στο παρελθόν -εδώ στην Ελλάδα- με μοναδική «κατηγορία» όχι είχαν ενισχύσει οικονομικά το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τον Νικηφορίδη που στήθηκε στον τοίχο με την «κατηγορία» ότι μάζευε υπογραφές κατά των πυρηνικών και ότι διοργάνωνε «εράνους», υπέρ της ειρήνης.
 Αλλά πώς να δεχτούμε ότι αυτά που λένε τα πιστεύουν; Ότι, δηλαδή, «οι εποχές έχουν αλλάξει» και ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος φακελώματος». Όμως:

Πώς να τους πιστέψεις όταν είναι τα κόμματά τους που συμμετέχουν και υμνούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου για παράδειγμα (αυτήν τη στιγμή!) τα μισά Κομμουνιστικά Κόμματα έχουν κηρυχτεί παράνομα!
Πώς να τους πιστέψεις όταν η ΕΕ τα κάνει πλακάκια με τους ναζί της Ουκρανίας;
Πώς να τους πιστέψεις όταν ζητούν, για παράδειγμα, από το ΚΚΕ ή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή από κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, να δίνουν τα στοιχεία των ανθρώπων που τα ενισχύουν με 1 ή δυο ευρώ σε έναν κρατικό μηχανισμό από τον οποίο δεν λείπουν οι «Μπαλτάκοι»;
Φακέλωμα του πολιτικού φρονήματος

    Ας έρθουμε στο κατά τη γνώμη μας ουσιαστικότερο:

  Το να ενισχύεις οικονομικά ένα πολιτικό κόμμα είναι κάτι που συνδέεται άμεσα με το πολιτικό φρόνημα. Αλλά η ελευθερία του πολιτικού φρονήματος βρίσκεται στην καρδιά αυτού που οι ίδιοι αποκαλούν «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Βρίσκεται στην καρδιά δηλαδή των ατομικών, των κοινωνικών και των πολιτικών ελευθεριών.

 Συνεπώς, αυτοί που… φοροαπαλλάσσουν τις εταιρείες όταν χρηματοδοτούν κόμματα και πολιτικούς, τι ακριβώς ζητούν από έναν αντισυστημικό ή αντικαθεστωτικό ή αντικαπιταλιστικό ή αντι- ιμπεριαλιστικό ή κομμουνιστικό πολιτικό φορέα; Να συμφωνήσει και, ακόμα χειρότερα, να συνεργήσει και να συνεργαστεί (!) με τους κρατικούς μηχανισμούς για την καταγραφή και τον έλεγχο του πολιτικού φρονήματος των εργαζομένων που το στηρίζουν;
 Τι ακριβώς ζητούν από ένα κόμμα που βρίσκεται απέναντι στην εξουσία τους; Να δώσει διευθύνσεις και ονόματα των μελών του (που καταβάλλουν τις συνδρομές τους στο κόμμα), των οπαδών και των φίλων του (που συμμετέχουν και συμβάλλουν στην οικονομική του ενίσχυση), να «κατονομάσει» τους «συμπαθούντες»; Να «δώσει» στο κράτος και στους μηχανισμούς του τους «συνοδοιπόρους» του; Με άλλα λόγια, του ζητούν να συμφωνήσει και, ακόμα χειρότερα, να συνεργήσει και να συνεργαστεί (!) στο φακέλωμά του;
    Μα είναι με τα καλά τους οι άνθρωποι;


enikos.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog