..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Χιλή: Η κομμουνίστρια που αφύπνισε μισό εκατομμύριο Χιλιανούς



«H Χιλή ξύπνησε» φώναζε από τα μεγάφωνα και πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να ακολουθήσουν τα συνθήματα της. Στα 23 της χρόνια κατάφερε μόλις μέσα σε τρεις μήνες να βγάλει τους χιλιανούς που διεκδικούν κοινωνικά δικαιώματα στους δρόμους και να αποτελέσει τον χειρότερο εφιάλτη του κατά τα άλλα παντοδύναμου χιλιανού ηγέτη, Πινιέρα.
Στο πρόσωπο του φοιτητικού κινήματος στη Χιλή, της 23χρονης φοιτήτρια Γεωγραφίας, Καμίλα Βαγιέχο, χιλιάδες πολίτες είδαν τη σπίθα της αλλαγής. Η Καμίλα Βαγιέχο είναι επικεφαλής της κύριας φοιτητικής οργάνωσης της Χιλής και μέλος της νεολαίας του κομμουνιστικού κόμματος στη χώρα της και καθώς φαίνεται η ελπίδα πολλών αδικημένων πολιτών από τη συντηρητική κυβέρνηση.
Απόφοιτη του τμήματος Γεωγραφίας του University of Chile και πρόεδρος της φοιτητικής ομοσπονδίας σε αυτό το ίδρυμα, ηγείται μιας νέας γενιάς ηγετών που ξέρουν να διεκδικούν και αντιμετωπίζουν τις αρχές με τόλμη αλλά και με τρόπο εντυπωσιακό όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τις ιδέες τους μπροστά στο Χιλιανό Κογκρέσο, την τηλεόραση και στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα.
Η σταθερότητα της στάσης της, που συχνά χαρακτηρίζεται ως παράλογη, δεν εμπόδισε την Καμίλα, εγγονή πρώην μέλους του Επαναστατικού Αριστερού Κινήματος (MIR) και κόρη Κομμουνιστών, να απευθύνεται με επιτυχία σε χιλιάδες πολίτες και να κερδίσει την υποστήριξη του 80% της κοινής γνώμης για τα αιτήματα των φοιτητών, σαν είναι… ηγέτης κόμματος.

Στις 3 του Σεπτέμβρη, η Βαγιέχο μαζί με τους άλλους ηγέτες των λυκείων και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, συναντήθηκαν με τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο της Χιλής και με μερικούς ακόμα υπουργούς σε μια προσπάθεια επίλυσης της σύγκρουσης που ξεδιπλώνεται στη χώρα εδώ και 3 μήνες. Η συνάντηση στη La Moneda (προεδρικό μέγαρο) θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος είχε απορρίψει κατηγορηματικά το αίτημα για δωρεάν Παιδεία, ένα από τα κεντρικά αιτήματα των φοιτητών της Τριτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ωστόσο, η πανέμορφη Καμίλα για μια ακόμη φορά έκανε «το δικό της» και ενδυνάμωσε τους αγώνες. «Πολλοί Χιλιανοί πηγαίνουν στην Αργεντινή για σπουδές διότι εκεί είναι λιγότερα τα έξοδα για κατάλυμα συγκρινόμενα με τα δίδακτρα στην Χιλή. Σύμφωνα με την Συνέλευση των Εξορισμένων Χιλιανών Φοιτητών για την Εκπαίδευση (Assembly of Chilean Students Exiled for Education), 4,500 με 5,000 (φοιτητές) φοιτούν στα (Πανεπιστήμια) UBA, La Plata και IUNA» δήλωσε στην κουβανική εφημερίδα, Granma Internacional.
Δεν είναι εύκολο να προγραμματίσει κανείς μια συνέντευξη με την Βαγιέχο. Θα πρέπει κάποιος, στην κυριολεξία, να σταθεί σε μια μεγάλη ουρά με Χιλιανούς και ξένους δημοσιογράφους αποζητώντας μόλις ελάχιστα λεπτά από τον χρόνο της. Είναι φανερό ότι ο τύπος της Χιλής δεν την αντιμετωπίζει με φιλικές διαθέσεις, ιδιαίτερα ο προσκείμενος στην δεξιά. Ωστόσο, αυτή η νεαρή γυναίκα απαντά με εκείνη την σαφήνεια που την έκανε το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του φοιτητικού κινήματος.
Καμίλα Βαγέχο: «Η Χιλή χρειάζεται μια κοινωνική επανάσταση»

«Έχω προσωπικά ακαδημαϊκά σχέδια, πράγμα που σημαίνει πως θα ήθελα να ολοκληρώσω το πτυχίο μου και να ακολουθήσω αυτό το επαγγελματικό μονοπάτι. Θεωρώ την θέση μου ως εκπρόσωπος σαν μια ευθύνη, και σε καμιά περίπτωση ως προνόμιο, έτσι λοιπόν, δεν μπορώ να πω a priori ότι θα συνεχίσω να κατέχω θέσεις ως εκπρόσωπος του λαού» έχει ξεκαθαρίσει προς τιμήν της.
«Στην πραγματικότητα, είμαι μέλος της Χιλιάνικης Κομμουνιστικής Νεολαίας και αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν το έκρυψα. Αντίθετα, είναι κάτι για το οποίο είμαι πολύ περήφανη αφού είναι ένα μεγάλο σχολείο το οποίο μου επέτρεψε να ωριμάσω και να αναπτυχθώ πολιτικά».
Η βρετανική εφημερίδα Guardian από την άλλη, συγκρίνει την Βαλέχο, με τον υποδιοικητή των Ζαπατίστας, Μάρκος, και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα προικισμένο άτομο, που με το χάρισμα του λόγου «μπορεί να κατακτήσει μόνη της μια πόλη».
Γεγονός είναι ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους απαγορεύεται στους κρατικούς υπαλλήλους να συμμετέχουν σε απεργία και όσοι το κάνουν μπορεί να οδηγηθούν σε δίκη και με την επίκληση ανωνύμων μαρτυριών να καταδικαστούν έως και σε ισόβια. Αυτό το στοιχείο καθιστά ιδιαίτερα μεγαλειώδες το έργο της Καμίλα πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς το νεαρό της ηλικίας της.
Η Βαγιέχο είναι η κόρη του Ρεϊνάλντο Vallejo και Μαριέλα Dowling, πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Έζησε την παιδική της ηλικία, μεταξύ των δήμων Macul και La Florida , και σπούδασε στο Colegio Raimapu, ένα ιδιωτικό σχολείο στη La Florida. Το 2006, μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Χιλής για να μελετήσει γεωγραφία. Εκεί, άρχισε να σχηματίζει δεσμούς με αριστερούς φοιτητές και να εμπλέκεται στην πολιτική, η οποία την οδήγησε να ενταχθεί στην Κομμουνιστική Νεολαία Χιλής το επόμενο έτος. Ήταν σύμβουλος της Federación de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECh, Φοιτητής Ομοσπονδία το Πανεπιστήμιο της Χιλής) το 2008, και επελέγη ως πρόεδρος το 2010.
Τον Αύγουστο του 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής διέταξε αστυνομική προστασία για την Βαλέχο αφότου έλαβε απειλές κατά της ζωής.
Έχει θεωρηθεί το πιο σημαντικό και ισχυρό Κομμουνιστικό εικόνα του 21ου αιώνα στη Χιλή, καθώς και τη συμβολική διάδοχος του Gladys Marin. Έχει επαινεθεί δημόσια από διάφορους καλλιτέχνες. Το προφίλ της στο Twitter το παρακολουθούν περισσότερα από 300.000 άτομα. Παραδέχεται, βέβαια, πως μπορεί η εικόνα της να κάνει καλό στο φοιτητικό κίνημα, την ίδια, όμως, στιγμή αποτελεί και βάρος. «Υπάρχει μια τεράστια εξάντληση που παραμένει μαζί σου. Πρόκειται για πνευματική εξάντληση, για το άγχος που κουβαλάς στο σακίδιό σου» είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Οι φοιτητές ετοιμάζονται να διαδηλώσουν και πάλι στις 18, 19 Οκτωβρίου, μαζί με τα εργατικά συνδικάτα, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την κυβέρνηση.
πηγή:newpost 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog